Pressmeddelande -
Nytt poddavsnitt av Rädda Barnen Dokumentär om unga klimataktivister: ”För mig är klimatkampen ett måste”
De senaste åren har vi sett klimataktivister höja sina röster för klimatet och för ungas framtid. Greta har blivit en global ikon, men hon är långt ifrån ensam som ung aktivist. Runt om i världen kämpar unga personer varje dag mot klimatkrisen och miljöförstöring. Deras budskap är tydligt, de kräver en framtid och de kräver att makthavare tar sitt ansvar. Hör nytt avsnitt om unga klimataktivister i podcasten Rädda Barnen Dokumentär.
”För mig är klimatkampen ett måste. Klimatförändringarna påverkar en hel generation, och även om vi lyckas skapa en förändring så kommer det ta lång tid för världen att återhämta sig. Så jag ser det som en skyldighet att ta ett klimatansvar. Inte bara min skyldighet, utan allas.”
Så säger Eisha, 16 år gammal klimataktivist från Pakistan. Eishas mormor har berättat om hur det såg ut i hennes barndomstad Gujur khan, när hon var ung. Om berg fulla med träd och om rena klara vattendrag och vattenfall. Men idag växer inget längre på bergen och vattendragen är förorenade.
I Pakistan är klimatkrisen tydlig - glaciärer i Himalaya smälter och plötsliga värmeböljor, oregelbunden nederbörd, kraftigare årliga monsunregn och översvämningar drabbar landet. Klimatförändringar som direkt påverkar människor, bland annat i form av vattenburna sjukdomar, matbrist och förstörda hem. Dessutom var Pakistan år 2020 enligt World air quality index, världens näst mest förorenade land vad gäller luftkvalité, med ohälsosamma nivåer av luftföroreningar.
Trots Parisavtalet 2015 där alla världens länder gemensamt beslutade att begränsa den globala temperaturökningen, är det många länder som inte hållit vad de lovat. 710 miljoner barn lever i de 45 länder där det är störst risk för klimatförändringar och därför är klimatkrisen också en barnrättskris. Att arbeta för att minska klimatförändringarna är att se till barns rättigheter. Det är barnens framtid det handlar om, och det är också de som drabbas hårdast av krisen här och nu.
I poddavsnittet beskrivs hur risken för flera vanliga folksjukdomar och besvär, såsom astma och allergi, kan påverkas av fysiska och kemiska faktorer i den miljö som barnen växer upp i. Exponering för till exempel kemiska ämnen tidigt i livet kan ge bestående effekter och som ibland visar sig först i vuxen ålder.
Att Eisha ser klimatansvaret som en skyldighet är hon inte ensam om. På alla kontinenter står unga längst fram i kampen mot klimatkrisen och miljöförstöring.
Ada 17 år, bor vid floden Huallaga i Peru. När Adas mamma växte upp levde dem av floden genom fiske. Idag är den svårt förorenad av avloppsvatten och avfall direkt ner i floden. Både från människorna som bor i området, men även från närliggande sjukhus, slakterier och företag.
Föroreningarna påverkar speciellt de som bor närmast floden, eftersom det finns risk för att de drabbas av sjukdomar, förklarar Ada.
Ada är engagerad i en ungdomsorganisation i sin hemstad Huanaco. Med sina vänner sprider hon kunskap bland unga för att öka medvetenheten om klimatkrisen och miljöförstöring. Men absolut viktigast är att få makthavare att förstå att också dem måste börja agera; ta ansvar för de avfall som slängs i floden, stifta klimatlagar och restriktioner.
- För det är för vårt bästa, för att säkerställa att vår generation kan växa upp i en hälsosam miljö, i en miljö utan föroreningar, förklarar Ada.
Hör mer om Eishas och Adas klimatkamp i poddavsnittet som du hittar här:
iTunes:
Spotify:
https://open.spotify.com/episode/1cBGlZei7hZ85ct9Au7H6O?si=30526e721f884e13
I podden medverkar också Yolande Wright som är Rädda Barnens globala chef för frågor som rör barn och klimat. Rädda Barnen Dokumentär är producerad av Soundtelling.
Ämnen
Kategorier
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.
Följ oss på: