Gå direkt till innehåll
Nytt poddsläpp från Rädda Barnen Dokumentär:  Flest människor som behöver hjälp för att överleva finns i Jemen

Pressmeddelande -

Nytt poddsläpp från Rädda Barnen Dokumentär: Flest människor som behöver hjälp för att överleva finns i Jemen

Nya avsnittet av Rädda Barnen Dokumentär beskriver hur svensk vapenexport till krigets Jemen drabbar människorna som lever där. Det finns en direkt koppling mellan kriget, vapenexporten till landet och den humanitära krisen.

Kriget i Jemen har lett till vår tids största humanitära katastrof. 24 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd, och enligt FN står Jemen på randen till en svältkatastrof. Samtidigt fortsätter covid-19 att sprida sig i landet. I det nya poddavsnittet finns isande vittnesmål inifrån krigets helvete, där många barn inte känner till annat än krigets kaos.

- Jag hör om barn som överlever medan deras familjer dör, människor som förlorar sina ben, sina huvuden, sina ögon. Dom som skjuter på oss skrämmer oss! När jag är rädd brukar jag vara nära mamma. Då känner jag mig lugnare, berättar tio åriga Noora som bor i landets huvudstad Sanaa.

I podden medverkar också Johan Mellström, Rädda Barnens sakkunnige om Jemen. Organisationen är den största humanitära organisationen på plats och arbetar för att skydda barnen.

Johan redogör för upprinnelsen till krigsutbrottet 2015 och den påföljande humanitära krisen. Han berättar också om krigets största offer, barnen, och hur de regelbundet blir måltavlor i landets konflikt.

-Vi brukar säga att barn alltid drabbas värst och det stämmer verkligen om man tittar på konflikten i Jemen. Luft- och sjöblockader har lett till att nästan fem miljoner barn riskerar svält. Miljontals barn kan inte gå till skolan, dels för att skolor har bombats men även för att barn har tvingats till att börja jobba, berättar Johan.

I podden får vi också träffa jemeniten Sukaina som bara några veckor innan kriget bröt ut, fick reda på att hon var gravid. Hon beskriver hur hon efter utbrottet brottades med frågor som: Vilket liv kommer jag kunna ge mitt barn i denna förödelse? Hur länge kommer denna mardröm att fortsätta? Och hur hon hanterade att vara gravid och föda ett barn i brinnande krig.

Hon var också orolig för förlossningen. På grund av kriget så har den offentliga sjukvården nästintill kollapsat. Det råder brist på medicinsk utrustning, elektricitet och personal. Statliga läkare har inte fått betalt på över fyra år och endast 15 procent av sjukvården bedöms fungera.

När det väl var dags beskriver Sukaina händelsen så här:

”När mina sammandragningar satte igång, testade jag att åka till två sjukhus som båda visade sig sakna elektricitet. Det tredje sjukhuset kunde ta emot mig, och jag bad om att bli nedsövd så jag inte skulle höra bomberna som föll. När jag vaknade var jag väldigt lättad över att min son överlevt och mådde bra. Många kvinnor i landet förlorar sina barn p g a krigsrelaterad stress. ”

Idag är hennes son fem år. Kriget har pågått under hela hans liv, och vid 11 tillfällen har Sukaina varit tvungen att registrera hennes son på ett nytt daghem då en bomb slagit ner i närheten.

Var tionde minut dör ett barn av orsaker som kan kopplas till kriget. Sverige har engagerat sig i fredssamtalen för att skapa fred i landet. Samtidigt fortsätter Sverige att exportera krigsmaterial till länder som krigar i Jemen. Svenska företag har sedan krigsutbrottet exporterat krigsmateriel till stridande parter för 2, 2 miljarder. Detta enligt beräkningar från Svenska Freds. Linda Åkerström från föreningen, bekräftar uppgifterna:

- Det finns i allra högsta grad en koppling mellan exporten och det krig som sker. Sverige har inte satt ner foten och avslutat all export, och därmed kan leveranserna fortgå, säger hon.

Rädda Barnen kräver ett omedelbart eldupphör och att Sverige och andra länder slutar att exportera vapen till stridande parter i Jemen.

För att lyssna på avsnittet och/eller tidigare avsnitt i serien Rädda Barnen Dokumentär, följ denna länk: https://open.spotify.com/episode/0CLkXzLwC7FEE2iiH2HHMC?si=86FKO2GySfaMKNBCf6Zxcg

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Oscar Nelson

Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

Relaterat innehåll

Suha*, tillsammans med hennes syster Manar* och mamma Mariam* i Taiz, Jemen. Suha är 8 månader gammal och lider av akut undernäring, vilket hon fått behandling för på Rädda Barnens klinik i Taiz. Foto: Anna Pantelia / Save the Children

Priset på vete ökar - svälten i Jemen förvärras av konflikten i Ukraina

I krigets Jemen lider miljontals barn av undernäring. Situationen riskerar att förvärras ytterligare när priset på vete skjuter i höjden till följd av konflikten i Ukraina. En betydande del av landets veteimport kommer från Ryssland och Ukraina, samtidigt som vete står för en stor del av familjers kaloriintag.

Mira, 14 år, är ett av de barn som får gå i skolan under tiden som hon befinner sig i Bosnien. Hon har flytt från Syrien med sin familj och målet är att ta sig till Tyskland.

Nytt avsnitt av Rädda Barnen Dokumentär – om utbildning för barn på flykt

Att gå i skolan är en mänsklig rättighet och enligt barnkonventionen ska grundskolan vara gratis, obligatorisk och tillgänglig för alla. Trots det går 258 miljoner barn inte i skolan. För många barn som är på flykt är utbildning en omöjlighet. Rädda Barnen Dokumentär släpper i dag ett nytt avsnitt där barn på flykt - mot alla odds - fått börja skolan i Bosnien.

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.