Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen: Barn efterfrågar modiga vuxna som vågar prata om kroppen

Pressmeddelande -

Rädda Barnen: Barn efterfrågar modiga vuxna som vågar prata om kroppen

Nu inleds Stopp! Min kropp!-veckan för andra året i rad. Förra året blev en succé och nådde över 100 000 skolbarn runt om i Sverige. Syftet med veckan är göra frågor som har med kroppen, känslor och gränser pratbara. Då blir det lättare för barn att berätta för vuxna när något har hänt, och vuxna bli mer tillgängliga för att hjälpa.

Idag den 10 oktober inleder Rädda Barnen Stopp! Min kropp!-veckan. Under denna vecka lyfter vi frågor om kroppen, gränser, samtycke och sexuella övergrepp.

Ett viktigt initiativ har tagits sedan förra årets vecka. I augusti 2022 förtydligades skolans ansvar kring frågor om kroppen och kroppens gränser. Skolan ska inte längre bara arbeta för att motverka sexuella trakasserier, utan också i frågor som rör samtycke, sexualitet och relationer.

- Detta är glädjande eftersom vi vet att barn efterfrågar vuxna som vågar pratar om kroppen och kroppens gränser, berättar Hanna Thermaenius, psykolog på Rädda Barnen.

Att nå de yngre barnen är också viktigt och en del av de vuxnas ansvar. Barn behöver så tidigt som möjligt, redan i förskoleåldern, bli medvetna om kroppens värde och om hur man säger eller visar, ja och nej. Samtidigt tycker ofta vuxna att det är svårt att prata, och efterfrågar stöd.

- Om vi vuxna vågar prata med barn om kroppen, kan vi hjälpa dem att berätta om någon gör något mot deras kropp som de inte gillar eller förstår. Det blir en trygghet kring vad som är rätt och fel, att ha med sig nu men även senare i livet. Samtidigt underlättar vi för dem som trots allt har utsatts att kunna berätta, avslutar Hanna Thermaenius.

    Om Stopp! Min kropp!-veckan
    Rädda Barnen arbetar kontinuerligt med vägledningen Stopp! Min kropp!. Men mellan den 10 – 16 oktober lyfter Rädda Barnen dessa frågor lite extra. Varje dag under veckan visas webbsändningar för barn i lågstadiet. Det kommer också hållas en konferens för alla vuxna som möter barn, oavsett om det är i förskolan, skolan eller som ledare på fritiden.
    Läs mer på https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/stopp-min-kropp/stopp-min-kropp-veckan/

    Ämnen

    Kategorier


    Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

    Följ oss på:

    Twitter

    Facebook

    Kontakter

    Rädda Barnens pressjour

    Rädda Barnens pressjour

    Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
    Anne Thorngren

    Anne Thorngren

    Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
    Åsa Runström Awad

    Åsa Runström Awad

    Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
    Oskar Kollberg

    Oskar Kollberg

    Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

    Oscar Nelson

    Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

    Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

    Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

    Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

    -som respekterar och värdesätter varje barn.
    -som lyssnar till – och lär av – barn
    -som ger varje barn framtidstro och möjligheter.