Pressmeddelande -
Rädda Barnen DO-anmäler svenska grundskolan- svenska som andra språk måste behovsprövas
Rädda Barnen anmäler grundskolan för den godtyckliga hanteringen av svenska som andra språk. Med sin anmälan vill organisationen få prövat om diskrimineringslagen och barnkonventionen efterlevs.
Cirka 40 procent av de som läser svenska som andra språk (SVA) är födda och uppvuxna i Sverige. Trots det placeras många av dessa barn i en sådan grupp.
Enligt skollagen ordnas ämnet för de elever som har ett annat modersmål än svenska. Det är rektorerna på respektive skola som beslutar vilka elever som ska få den undervisningen. Rädda Barnen menar att det är viktigt att det görs en översyn av vilka som får svenska som andra språk. Att placera barn i SVA utan en individuell behovsprövning är diskriminering.
" Var vårdnadshavarna är födda eller ett ”utländskt” klingande efternamn kan göra att ett barn placeras i SVA”, säger Maria Frisk, chef för Rädda Barnens Sverigeprogram.
Rädda Barnens anmälan kommer efter Sveriges Radios granskning av svenska som andraspråk och berättelser från barn i organisationens verksamheter under flera års tid. I Sveriges Radios granskning uppger 200 rektorer att de inte, eller bara ibland, gör språkbedömningar. Istället kan beslut grundas på en föregående skolas bedömning eller antal år i landet. Många rektorer uppger också att de saknar tydliga riktlinjer för vilka elever som egentligen ska läsa ämnet.
Ämnen
Kategorier
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.
Följ oss på: