Gå direkt till innehåll
Laila, 12 år, som bor med sin mamma och fyra syskon i Balkh-provinsen i Afghanistan, berättar för Rädda Barnen när hon var tvungen att arbeta. Fotograf: Jim Huylebroek/Save the Children
Laila, 12 år, som bor med sin mamma och fyra syskon i Balkh-provinsen i Afghanistan, berättar för Rädda Barnen när hon var tvungen att arbeta. Fotograf: Jim Huylebroek/Save the Children

Pressmeddelande -

Situationen i Afghanistan allt värre - en femtedel av alla barn tvingas arbeta

I dag släpper Rädda Barnen en undersökning som visar att en tredjedel av alla tillfrågade familjer har förlorat hela sin inkomst sedan augusti. Som följd har allt fler barn tvingats till arbete och allt fler familjer behöver låna pengar för att ha råd med mat.

I vår undersökning har 1400 hushåll i sju provinser i Afghanistan fått besvara frågor om sin situation, och siffror visar en oroväckande utveckling där allt fler familjer förlorat sina inkomster, tvingas låna pengar och skicka sina barn att arbeta.

Ett av barnen i Afghanistan som har tvingats i arbete är Laila, 12 år. Sedan hennes pappa mördades bor hon i ett läger med sin mamma och fyra syskon. Innan Rädda Barnen hjälpte henne städade hon andra människors hem.

– Det var svårt att jobba i andra människors hem, jag jobbade från morgon till kväll. Jag var tvungen att jobba, och kom hem med 10 afghanis (ca 1 svensk krona) som jag köpte te till min familj för, säger Laila, som egentligen heter något annat.

Vår undersökning visar att:

  • 1 av 3 familjer har förlorat hela sin inkomst sedan augusti
  • 1 av 5 barn tvingas arbeta
  • 8 av 10 afghaner har förlorat inkomst

– Jag har aldrig tidigare sett en mer desperat situation än den som vi nu har i Afghanistan. Vi behandlar dagligen oroväckande sjuka barn som inte har ätit något förutom bröd under flera månaders tid. Föräldrar står inför direkt omöjliga beslut - vilket av deras barn ska få mat? Ska de sätta sina barn i arbete eller låta dem svälta? Det här är olidliga beslut som ingen förälder ska behöva ta, säger Chris Nyamandi, som är Rädda Barnens landchef i Afghanistan.

Rädda Barnen har varit verksamma i Afghanistan sedan 1976 . Vi arbetar både med humanitära insatser och långsiktiga utvecklingsinsatser inom hälsa, utbildning och trygghetssystem för barn. Just nu i våra humanitära insatser förser Rädda Barnen bland annat familjer med kit med nödvändiga produkter för att klara sig igenom vintern samt ger kontantstöd för att undvika att familjer tar till desperata åtgärder som drabbar barnen, som exempelvis barnarbete, barnäktenskap och mindre mat. Sedan September 2021 har Rädda Barnen nått 763 000 personer, däribland 430 800 barn, i Afghanistan.


Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.