Gå direkt till innehåll
Stopp! Min kropp! -datorspel gör det lättare att prata om det svåra

Pressmeddelande -

Stopp! Min kropp! -datorspel gör det lättare att prata om det svåra

Rädda Barnen släpper nu ett dataspel som riktar sig till skolelever på lågstadiet för att uppmuntra till samtal om kroppens gränser och samtycke. Spelet är framtaget i samarbete med World Childhood Foundation.

I spelet får barnen, tillsammans med lejonet Lage och de andra karaktärerna Stopp! Min kropp!, lösa tre olika uppdrag.

– Barnen kliver in i spelet och får vara ”superhjälpare” till Stopp! Min kropp!-karaktärerna. Det handlar om allvarliga och viktiga ämnen, men det blir också roligt och spännande genom spelet, berättar Anna Vikgren, psykolog på Rädda Barnen och medskapare till spelet.

Både Barnkonventionen och läroplanen slår fast barns rätt till stöd och kunskap om kroppen, integritet, våld och övergrepp. Därför har Rädda Barnen tagit fram Stopp! Min kropp! som gör svåra saker lättare att prata om. För att ytterligare uppmuntra till samtal om kroppen och dess gränser, har Rädda Barnen nu tagit fram ett dataspel. Allt innehåll i spelet har skapats av Rädda Barnens legitimerade psykologer och psykoterapeuter tillsammans med barn, och är framtaget i samarbete med World Childhood Foundation.

– Vi såg en stor potential i att vidareutveckla ett av de initiativ som fått störst genomslag i Sverige kring samtal med barn i olika åldrar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp. Vi vet att barn som får möjlighet att uttrycka sina tankar och känslor är tryggare barn, och vi strävar efter att ge dem verktyg för detta. Vi hoppas att spelet blir ytterligare ett sätt att nå ut till fler barn och att det ger dem ett nytt, engagerande sätt att lära sig allt det viktiga som Stopp! Min kropp! förmedlar, säger Britta Holmberg, programchef och vice generalsekreterare på Childhood.

I flera år har skolor arbetat med material om Stopp! Min kropp!. Rädda Barnen har regelbunden dialog med lärare och elevhälsa, som efterfrågat fler sätt att lyfta detta ämne. Det var så idén om det digitala spelet väcktes.

– Idag känner många vuxna och barn till begreppet Stopp! Min kropp!, men fortfarande upplever många barn att det pratas för lite om kroppen, gränser och känslor, både hemma och i skolan. Det behöver vi ändra på. Barn har rätt att veta vad vuxna och andra barn får och inte får göra med deras kroppar, att det aldrig är deras fel om ett övergrepp händer, och att de alltid kan prata med en vuxen om svåra saker, avslutar Anna Vikgren.

Mer om Dataspelet Stopp! Min kropp!
Spelet släpps i oktober under den årliga Stopp! Min kropp!–veckan, då Rädda Barnen lyfter frågor om kroppen, känslor och gränser lite extra mycket. Ingen nedladdning behövs och spelet kan spelas på antingen dator eller surfplatta. Spelet kan användas på olika sätt i undervisningen, och tanken är att nå fler barn kring ämnet. Länk till trailer om spelet: https://youtu.be/vhqHt0iAJpo

För vidare läsning

Här kan du läsa mer om Stopp! Min kropp!-veckan: Stopp min kropp- veckan (raddabarnen.se)
Här finns mer info om Stopp! Min kropp!: Stopp! Min kropp! (raddabarnen.se)

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.