Gå direkt till innehåll
Tre månader efter jordbävningen i Haiti - Rädda Barnen nått över 550 000

Pressmeddelande -

Tre månader efter jordbävningen i Haiti - Rädda Barnen nått över 550 000

Tre månader efter jordbävningen i Haiti har Rädda Barnens insatser nått over 550 000 människor. Men hundratusentals barn bor fortfarande i provisoriska läger i ständig risk för att drabbas av sjukdomar, skador eller övergrepp. I Leogane har Rädda Barnen satt upp två tält där spädbarn och ammande mödrar kan få den specialvård och stöd de behöver.
Små barn hör till de mest sårbara vid alla katastrofer, något som är extra tydligt i Haiti där hög spädbarnsdödlighet och undernäring var stora hot mot barns liv redan innan jordbävningen. Rädda Barnens spädbarnstält specialiserar sig på nyfödda och barn upp till ett år.
30-åriga Rachelle Nathieu är förstagångsmamma och har kommit till ett av tälten med sina en månad gamla tvillingar Michelle och Micaël.
- Det är första gången jag är här i spädbarnstältet och jag hoppas få lite råd om hur jag ska kunna ta hand om mina barn på bästa sätt. Jag har inte tillräckligt att äta själv och behöver stöd eftersom det här är mina första barn, säger hon.

Amningsstödgrupper
Spädbarnstälten finns uppsatta i de provisoriska lägren för överlevande som växt upp runtom i de jordbävningsdrabbade områdena. Rädda Barnen arbetar med amningsstödgrupper för att hjälpa mödrar som har svårt att amma och för att kunna upptäcka och behandla barn som lider av akut undernäring. Amning är ett billigt och bra sätt att understödja mycket små barns liv och hälsa efter katastrofer, eftersom tillgången på rent vatten ofta är minimal och risken för dödliga diarrésjukdomar ökar när ersättningspulver blandas ut med förorenat vatten.

Bemöta myter
Rädda Barnens Tamara Lubin är en av dem som arbetar med amningsverksamheten. Enligt henne är en av teamets största utmaningar att bemöta alla myter kring amning.
- Några av de mödrar vi har träffat slutade amma på grund av historier som spreds efter jordbävningen: att stress gör att modersmjölken sinar, att om en mamma inte äter ordentligt är hennes mjölk inte bra och att om en mamma slutar amma och sedan börjar igen kommer barnet att få diarré, berättar hon.
När det gäller Michelle och Micaël trodde Rachelle till exempel att hon inte borde amma eftersom hon inte har tillräckligt att äta själv. Något som besöket i spädbarnstältet nu kan ändra på, samtidigt som Rädda Barnens personal försöker få fram högenergikex till henne inför nästa besök.

Bröstmjölksersättning till Jacenta
På nationell nivå i Haiti har Rädda Barnen även hand om hanteringen av färdigblandad bröstmjölksersättning för föräldralösa och akut svaga spädbarn, och leder utbildningar och distribution för att säkerställa att barnens behov tas om hand.
Sju månader gamla Jacenta Boniface förlorade sin mamma i katastrofen. Hennes moster, Teliane Louis, berättar att systern var på arbetet i Port-au-Prince när jordbävningen slog till, och att hon aldrig återvände hem. Jacentas pappa har inte heller setts till sedan skalvet. Jacenta är ett exempel på barn som får bröstmjölksersättning av Rädda Barnen.
- Tyvärr är Jacentas fall inte ovanligt. En tredjedel av de fall vi får in är familjemedlemmar som kommer för att få säker mjölk till spädbarn sedan barnens mödrar har dött. En tredjedel är mödrar som hade problem med amningen redan innan jordbävningen och behöver stöd för att komma igång, och den återstående tredjedelen är mödrar som fått problem med amningen på grund av stress efter katastrofen, säger Tamara Lubin.

Primärvård och smittoövervakning
För att uppmuntra till fler besök i spädbarnstälten och utöka verksamheten, delar Rädda Barnen också ut pengar för lunch till de vuxna besökarna och ordnar transport för mödrar som har svårt att amma och släktingar som har hand om föräldralösa barn.
Rädda Barnen samarbetar med det haitiska hälsovårdsministeriet kring hälso- och näringsprogram i Jacmel, Leogane och Port-au-Prince, och arbetar med primärvård via mobila kliniker, mobila team och spädbarnstälten. För att motverka smittspridning arbetar man också med övervakning och rapportering av misstänkta fall av infektionssjukdomar.
Läs mer om: nyheter, internationellt, krig och katastrofer, Haiti, jordbävning, jordskalv,

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

http://www.raddabarnen.se

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.