Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Rädda Barnen kommenterar: Afghanska asylsökande måste få uppehållstillstånd i Sverige

Rädda Barnen kommenterar: Afghanska asylsökande måste få uppehållstillstånd i Sverige

Det är nu hög tid att Migrationsverket ger afghanska asylsökande möjlighet till ny prövning i enlighet med Utlänningslagen och beviljar uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov. Den svenska regeringen måste också ta sitt ansvar för att asylrätten upprätthålls och att barns grundläggande rättigheter och behov tillgodoses, både i Sverige, vid EU:s yttre gränser och på plats i Afghanistan.

Många av de flickor som befinner sig på flykt samlas på frisörsalonger där de kan få en tillfällig paus och känna gemenskap.

I kampen för att synliggöra flickor på flykt- Rädda Barnen och Fotografiska skapar konstinstallation

Den 20 juni är World Refugee Day, och den 24 juni öppnar utställningen Girls on the move – the unheard stories på Fotografiska i Stockholm. Verket bygger på vittnesmål av flickor insamlade av Rädda Barnen, och ger röst åt de omkring 20 miljoner flickor som just nu befinner sig på flykt runt om i världen. Med hjälp av flera sinnen får besökaren ta del av flickors berättelser; hur de flytt krig och

Lex Lilla Hjärtat: Nu får det var slut med små förslag på stora problem – Sverige behöver en barntjänst

Lex Lilla Hjärtat: Nu får det var slut med små förslag på stora problem – Sverige behöver en barntjänst

Idag lämnar vi in remissvaret på den utredning som kallas ”Lex Lilla Hjärtat”. Utredningens syfte var att stärka barnrättsperspektivet och barnets bästa i processen när vård enligt LVU ska upphöra. Tyvärr missar utredningen detta mål helt – förändringarna som föreslås kommer inte att leda till någon verklig förändring för barn i praktiken. Därför föreslår vi nu införandet av en barntjänst.

Ada, 17 år från Peru, kämpar för klimatet i sin hemstad.

Nytt poddavsnitt av Rädda Barnen Dokumentär om unga klimataktivister: ”För mig är klimatkampen ett måste”

De senaste åren har vi sett klimataktivister höja sina röster för klimatet och för ungas framtid. Greta har blivit en global ikon, men hon är långt ifrån ensam som ung aktivist. Runt om i världen kämpar unga personer varje dag mot klimatkrisen och miljöförstöring. Deras budskap är tydligt, de kräver en framtid och de kräver att makthavare tar sitt ansvar. Hör nytt avsnitt om unga klimataktivister

Visa mer

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.