Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Rädda Barnen kommenterar: ogrundat resonemang om Barnkonventionen

Moderaternas gruppledare, Tobias Billström har i dagarna gått ut och meddelat att Moderaterna inte ställer sig bakom förslaget om att göra Barnkonventionen till lag. Bland de uppgivna skälen nämns bland annat att en inkorporering skulle innebära att islamsk rätt introduceras i den svenska lagstiftningen genom begreppet kafalah, som nämns i artikel 20. Rädda Barnen anser att Moderaterna för ett ogrundat resonemang i frågan. Skälen till detta är följande:

  • Det är svensk och inte islamsk rätt som tillämpas i Sverige. En inkorporering av barnkonventionen i svensk lagstiftning medför inte någon förändring i denna fråga.
  • Till bemötande av Moderaternas påstående om att en inkorporering kommer att medföra att svenska domstolar blir tvungna att tolka islamsk rätt, måste följande anföras. Tolkningen av konventionen måste ske utifrån svensk kontext och svenska förhållanden. Därtill är konventionens artiklar utformade på ett sätt som medför att staten själv kan gå in och göra lämplighetsbedömningar kring vilka åtgärder som faktiskt behöver vidtas.
  • Vidare vill Rädda Barnen särskilt lyfta den aspekten att konventionen ska ses som odelbar där artiklarna är beroende av varandra. Tanken är därför inte att artikel 20 i konventionen ska läsas och tolkas separat. Samtliga artiklar ska läsas tillsammans med de fyra grundläggande principerna i artikel 2, 3 och 6 och 12. I praktiken medför detta att beslut i enlighet med artikel 20 ändå måste beakta rätten till barnets bästa, artikel 3 och icke-diskriminering, artikel 2.
  • Vidare är det även av vikt att lyfta den aspekten att det vid en normkonflikt mellan två lagar inte sällan leder till utfallet att speciallag har företräde framför allmänt hållen lag. Socialtjänstlagens bestämmelser om vad som gäller vid barns rätt till vård utanför det egna hemmet, kommer därför i många fall äga företräde framför Barnkonventionens mer allmänt hållna artiklar.

    Med anledning av ovanstående är Rädda Barnen högst övertygade om att en inkorporering av Barnkonventionen tillsammans med en fortsatt transformering och kunskapslyft är rätt väg att gå för att göra verklig förändring för barns rättigheter.

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.