Följ Rädda Barnen

Barnen behöver skolan för att kunna komma igen

Pressmeddelande   •   Jan 21, 2010 13:12 CET

Barn på Haiti har under den senaste veckan bevittnat fasansfulla scener och tusentals har förlorat familj och vänner. De har varit med om mer lidande under den senaste veckan än de flesta människor upplever under en hel livstid.

”Jag skulle vilja åka hem, men det går inte. Jag går inte heller i skolan längre. Det är synd, eftersom jag gillar skolan” Angelo, åtta år.

Ett av alla de barn som förlorat sitt hem är Angelo som nu bor i ett överfullt läger tillsammans med sina sju syskon och sin mamma. Skolan, den plats som ger barn rätt till utbildning, har jämnats med marken. Rädda Barnen arbetar intensivt med att ordna med trygga barnvänliga platser så att barnen så fort som möjligt ska få en struktur i vardagen.

– Utbildning räddar liv. Vi vet från tidigare katastrofarbete att just skolan är avgörande i efterdyningarna av en katastrof. Barn vill vara i skolan - för skolan är en trygg plats där de kan leka med sina vänner, prata med sina lärare och vara i en miljö som fokuserar på deras behov, säger Charlotta Mockrish, utbildningsansvarig på Rädda Barnen och på väg in i Haiti för att arbeta med katastrofen. 

Under och efter en katastrof är tillgång till utbildning av avgörande betydelse. Skolan kan skydda barn från fysiska skador, exploatering och våld, samt erbjuda psykologiskt stöd efter katastrofen. Även för de vuxna spelar barns skolgång en viktig roll. Det ger dem möjlighet och tid att börja återhämta sig från katastrofen, begrava sina döda, och sakta börja bygga upp sina liv igen.

I måndags satte Rädda Barnen upp den första, av många planerade, trygga barnvänliga platser. Hundratals barn förväntas börja där de närmaste dagarna och tusentals kommer att registreras denna vecka.

Före jordbävningen saknade över 700 000 barn skolgång i Haiti. Den siffran förväntas nu öka eftersom så många skolor förstörts och lärare dödats eller skadats. Rädda Barnen bedrev redan innan katastrofen ett stort arbete med att ge fler barn tillgång till en kvalitativ utbildning. Det arbetet kommer nu att fortsätta för att stödja Haitis utveckling och för att hjälpa de mest utsatta barnen.

Kontakt på Haiti:
För intervju med Charlotta Mockrish eller någon annan av Rädda Barnens katastrofarbetare på plats i Haiti kontakta pressjouren på 08 698 90 90 eller kontakta Communication Manager Jon Bugge, +44 (0)20 7012 6400 j.bugge@savethechildren.org.uk Media Manager Kate Conrads satellittelefon +881 621 455308 kconradt@savechildren.org VOIP +1 203 341 8221

Stöd vårt katastrofarbete: Via sms: skicka 10KATASTROF (10 kr) till 72950, KATASTROF (50 kr) till 72950 alternativt HAITI200 (200 kr) till 72950 Via plus/bankgiro: 902003-3. Ange "katastrof". 


Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter.
Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen.

Save the Children fights for children’s rights.
We deliver immediate and lasting improvements to children’s lives worldwide.

Rädda Barnen
Save the Children Sweden
SE-107 88 Stockholm
Besöksadress/Visiting address Landsvägen 39
Sweden
Växel/Switchboard +46 8 698 90 00
Fax +46 8 698 90 10
Plus/Bankgiro 90 2003-3
www.rb.se

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

http://www.raddabarnen.se