Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Rädda Barnen svarar på remiss om sänkt straffbarhetsålder

    Rädda Barnen svarar på remiss om sänkt straffbarhetsålder

    Rädda Barnen avstyrker förslaget om att sänka straffbarhetsåldern. Rädda Barnen avstyrker även utredningens följdförslag kopplade till en sänkning av straffbarhetsåldern, och förslagen som rör straffmaximum för unga lagöverträdare.

  • Rädda Barnen svarar på remiss om uppsikt och förvar

    Rädda Barnen svarar på remiss om uppsikt och förvar

    Rädda Barnen har svarat på remiss av slutbetänkandet Ett nytt regelverk för uppsikt och förvar (SOU 2025:16). Utredningen presenterar flera förslag för uppsikt och förvar, utan tillräcklig evidens, som innebär stora inskränkningar av barnets rättigheter. Detta trots att utredaren fått ett särskilt uppdrag att beakta barnets bästa i översynen.

  • Rädda Barnen kommenterar: Regeringens pressträff om nya verktyg för att bryta rekryteringen av barn in i gängen 30 april 2025

    Rädda Barnen kommenterar: Regeringens pressträff om nya verktyg för att bryta rekryteringen av barn in i gängen 30 april 2025

    Den 30 april 2025 höll regeringen en pressträff där nya verktyg för att bryta rekryteringen av barn till allvarlig brottslighet presenterades. Förslagen bygger på utredningen SOU 2024:93 Effektivare verktyg för att bekämpa brott av unga lagöverträdare, som Rädda Barnen lämnat remissvar på Under pressträffen framkom att regeringen vill gå längre än utredningen föreslår i vissa delar.

  • Kommentar till Expressens ledartext om Rädda Barnen den 12 april

    Kommentar till Expressens ledartext om Rädda Barnen den 12 april

    Rädda Barnen är en partipolitisk och religiöst obunden organisation som utgår från Barnkonventionen. I vårt arbete är alla barns lika värde centralt och arbetet mot diskriminering och rasism en integrerad del av vår verksamhet.
    I en ledartext i Expressen den 12 april står att vi tonar ner arbetet med hedersförtryck, en beskrivning vi vänder oss emot. Sedan 2008 driver Rädda Barnen verksamheten

  • Vid EU:s ministermöte 14 april får Sverige inte vara tyst om barnen i Gaza

    Vid EU:s ministermöte 14 april får Sverige inte vara tyst om barnen i Gaza

    På måndag den 14 april möts EU:s utrikesministrar och den katastrofala situationen i Gaza står på agendan. Sedan Israel bröt vapenvilan har situationen försämrats drastiskt och är nu värre än innan stridspausen. EU:s utrikesministrar behöver vara tydliga: detta är ett krig mot barnen som måste sluta omedelbart.

  • Rädda Barnen kommenterar nya förslag i LVU

    Rädda Barnen kommenterar nya förslag i LVU

    Idag presenterades förslag om ändringar i LVU. Rädda Barnen välkomnar fler av de förslag som utredningen presenterar och hoppas att dom ska leda till ett stärkt barnrättsperspektiv i lagstiftningen. Rädda Barnen ser det som särskilt viktigt att LVU fortsatt ska fokusera på barns behov av skydd och vård, och att LVU endast ska vara tillämpligt om det bedöms vara till barnets bästa.

  • Öppet brev till regeringspartierna om nedskärningar i biståndet

    Öppet brev till regeringspartierna om nedskärningar i biståndet

    De omfattande nedskärningarna av biståndet som flera länder genomfört eller annonserat innebär en katastrof för miljontals barn. Det sker i en tid då nära ett av elva barn i världen är beroende av biståndets livräddande insatser. Nära 500 miljoner barn lever idag i konfliktzoner och avbrutna biståndsprogram får enorma följder för barn som redan hotas av våld och lever med svåra trauman.
    Hjälpor

  • Rädda Barnen svarar på remiss om stärkt återvändandeverksamhet

    Rädda Barnen svarar på remiss om stärkt återvändandeverksamhet

    Rädda Barnen ifrågasätter starkt de långtgående inskränkningarna av barns rättigheter som betänkandet föreslår. Åtgärderna kan inte anses proportionerliga sett till syftet att stärka återvändandet. Särskilt när det är högst oklart om förslagen kommer att leda till att syftet uppnås.

  • GP Debatt: Låt civilsamhället vara med och förbättra krisstödet vid traumatiska händelser

    GP Debatt: Låt civilsamhället vara med och förbättra krisstödet vid traumatiska händelser

    Masskjutningen i Örebro visar på samhällets behov av att snabbt sätta in akut krisstöd till barn som drabbats av en traumatisk händelse i sitt närområde. I detta arbete spelar civilsamhället en roll. Vi uppmanar därför kommuner och regioner att inkludera civilsamhället mer i beredskap och pågående kriser, för att stärka det svenska lokalsamhällets motståndskraft.

Visa mer