Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Hur länge ska utsatta barn behöva vänta?

Den 23 april skrev Dagens Nyheter om brister i vårt sociala skyddsnät med den katastrofala följden att ett barn hade bragts om livet. Det rörde sig om ett litet barn och en anmälan om oro över att just detta skulle komma att ske hade tagits emot, men inte tagits på allvar av socialtjänsten.

Behörighet i social barn- och ungdomsvård

Föreskrifter om behörighet att utföra vissa arbetsuppgifter i social barn- och ungdomsvård, (4.1.1-8272/2014); Kortversion av Rädda Barnens yttrande över Socialstyrelsens förslag.

Debatten i media om Ung röst 2014

De som fattar beslut som rör barns vardag – i skolan, i hemmet, på fritiden och i samhället, behöver kunskap om hur barn har det.

Unga som varken arbetar eller studerar

Rädda Barnen ser positivt på att situationen och åtgärder för unga som varken arbetar eller studerar utreds. Vi ställer oss bakom att ”Det behövs ett starkt och stabilt stöd för att underlätta för dessa unga på deras väg tillbaka till utbildning eller för att kunna ta steget in på arbetsmarknaden.”

Bryr sig EU om barn på flykt?

Bryr sig EU om barn på flykt?

Seminarium inför Europaparlamentsvalet Med anledning av det kommande valet till Europaparlamentet anordnar Rädda Barnen en serie seminarier för att lyfta barns rättigheter på EU-nivå.

Öka förutsättningarna att upptäcka våldsutsatthet

På uppdrag från regeringen har Socialstyrelsen tagit fram en nationell vägledning för personal inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten, i syfte att öka förutsättningarna för att upptäcka våldsutsatthet. Rädda Barnen har fått möjlighet att lämna synpunkter på förslaget genom ett remissyttrande.

Barnombudsmannens årsrapport

Idag presenterar Barnombudsmannen sin årsrapport; Bryt tystnaden. Den handlar om barn och unga med psykisk ohälsa och visar på hur barnets rättigheter får stå tillbaka när samhällets stöd sviktar. Barnombudsmannen lämnar fyra förslag till nödvändiga åtgärder för att förbättra situationen och Rädda Barnen kommenterar.

Om vikten av att upptäcka våld

Ett stort antal barn i Sverige utsätts för traumatiserande händelser till följd av våld och övergrepp mot sin egen person eller genom att tvingas se och höra våld i sin närmiljö.

Visa mer

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.