Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Rädda Barnen kommenterar Rättsmedicinalverkets åldersbedömningar

Idag offentliggjorde Rättsmedicinalverket siffror över de första åldersbedömningarna som gjorts i deras regi. Det är viktigt att poängtera att det inte handlar om samtliga ensamkommande som kommit till Sverige utan de fall där migrationsverkets personal bedömer att den sökandes uppgivna ålder inte är sannolik.

Yttrande om Ett modernare utsökningsförfarande

Utsökningsutredningen har haft det övergripande uppdraget att göra en allmän översyn av utsökningsbalken, utsökningsförordningen och andra anslutande regelverk, inklusive materiella och processuella regler. Det huvudsakliga syftet har varit att lämna förslag som moderniserar de utsökningsrättsliga bestämmelserna med beaktande av samhällsutvecklingen.

Yttrande om underhållsstöd och grundavdrag

I departementspromemorian föreslås att underhållsstöd ska differentieras, så att barn som är femton år eller äldre, och berättigade till underhållsstöd, ska få 150 kronor mer i månaden än yngre barn. Samtidigt föreslås att grundavdraget som bidragsskyldiga föräldrar får behålla för egna levnadskostnader ska höjas från 100 000 kronor till 120 kronor.

Underhållsstöd och höjt grundavdrag för bidragssk

I departementspromemorian föreslås att underhållsstöd ska differentieras, så att barn som är femton år eller äldre, och berättigade till underhållsstöd, ska få 150 kronor mer i månaden än yngre barn. Samtidigt föreslås att grundavdraget som bidragsskyldiga föråldrar får behålla för egna levnadskostnader ska höjas från 100 000 kronor till 120 kronor.

Bortgifta barn lämnas åt sitt öde

Idag samlar Rädda Barnen ett stort antal aktörer inom såväl civilsamhälle som politiken för att dela med oss av våra erfarenheter från arbetet mot hedersförtryck inom projektet Kärleken är fri. Efter tre års hårt arbete har regeringen äntligen börjat agera. Men det krävs mer för att säkerställa att inget barn betraktas som gift.

Löfven, du hycklar om ensamkommande

Idag samlas den socialdemokratiska kongressen för att diskutera partiets politik framöver. Temat för kongressen är trygghet i en ny tid. Det finns en grupp barn som är i stort behov av trygghetsskapande åtgärder. Nyanlända barn. Nu behöver regeringen agera.

Den tillfälliga asyllagen är omänsklig – skrota den!

Sedan förra sommaren har Sverige en tillfällig asyllag som kraftigt begränsar familjeåterföreningen och i stort sett omöjliggör permanenta uppehållstillstånd i praktiken. Av de 2 000 motioner som inkommit kräver 112 en snabb återgång till permanenta uppehållstillstånd och/eller att möjliggöra familjeåterförening enligt den ordinarie asyllagstiftningen.

Vårt yttrande kring delbetänkandet om våldsbejakande extremism

Rädda Barnen avger synpunkter på delbetänkandet SOU 2016:92 i för organisationen särskilt centrala områden. I övriga frågor avstår vi från yttrande och detta ska inte uppfattas vare sig som tillstyrkande eller avstyrkande av okommenterade förslag.

Sverige får inte svika de som söker asyl

I dag börjar Europaparlamentet förhandla om flera av de förslag som ligger till grund för EU:s nya gemensamma asylsystem. Asylsökandes rättigheter till skydd i Sverige försämrades avsevärt när riksdagen antog en tillfällig asyllag förra sommaren, till exempel begränsades möjligheterna till permanent uppehållstillstånd. Den svenska lagen försvarades med att den var tillfällig.

Vi har aldrig sett barn må så dåligt

Under femton år har Rädda Barnen arbetat med ensamkommande barn och unga. Vi har aldrig tidigare sett den oro, ohälsa och desperation som vi ser just nu. Imorgon träffar bland andra Rädda Barnen Folkhälsominister Gabriel Wikström och Barnminister Åsa Regnér. Vi kommer då att kräva att regeringen tar krafttag mot den psykosociala ohälsan.

Rädda Barnen kommenterar vårbudgeten

Idag presenterar regeringen sin vårbudget. Rädda Barnen ser positivt på att regeringen satsar på barn och ungdomspsykiatrin och skolor i utsatta områden. Men vi saknar satsningar på utbildning inför att barnkonventionen ska bli lag.

Kommentar: regeringens utrikesdeklaration

Rädda Barnen delar utrikesministerns oro för utvecklingen i världspolitiken och välkomnar att regeringen står fast vid att biståndet under mandatperioden ska uppgå till en procent av svensk BNI. Samtidigt är regeringen svaret skyldig när det gäller biståndsavräkningar.

Visa mer

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.