Rädda Barnens Stopp! Min Kropp!-vecka är tillbaka
Nu är Stopp! Min kropp!-veckan tillbaka för fjärde året i rad. Denna vecka med start idag, lyfter Rädda Barnen frågor om kroppen, känslor och gränser lite extra mycket.
Nu är Stopp! Min kropp!-veckan tillbaka för fjärde året i rad. Denna vecka med start idag, lyfter Rädda Barnen frågor om kroppen, känslor och gränser lite extra mycket.
Samhällets bristande investeringar i barns rättigheter syns i gängvåldet, i skolresultaten, i barns ojämlika fritid och i psykisk ohälsa bland barn. Det skriver Rädda Barnens ordförande Maria Schillaci.
Barnkonventionen, som är svensk lag, slår fast att staten är ansvarig att använda sina resurser så att alla barn får sina rättigheter tillgodosedda. Under helgens riksmöte uppmanar Rädda Barnens 53 000 medlemmar regeringen att investera i barnets rättigheter i Sverige och i världen. Det är dags att lägga en barnrättsbudget.
Rädda Barnen har svarat på remiss av utredningen "Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter". Rädda Barnen ställer sig positiv till alla förslag som läggs fram i utredningen och lägger särskilt vikt vid det första förslaget, att Sverige ska förbinda sig att följa tredje tilläggsprotokollet till barnkonventionen om en klagomekanism.
Rädda Barnen anser inte att utredningen tar tillräcklig hänsyn till de överhängande risker för tapp i tillit, trygghet och förtroende samt vad detta på så väl kort som lång sikt kan ha för negativa effekter för barns hälsa, liv och utveckling utifrån att man tex avstår från att söka vård eller dela viktig information med skola eller socialtjänst, av rädsla för att information delas med andra.
Minst 17,6 miljoner barn kommer under 2023 att födas in i hunger. Det är ett barn varannan sekund, och en ökning med över 20 procent jämfört med för tio år sedan, visar en analys av Rädda Barnen.
Samhällets syn på unga brottslingar ska ändras, straffmyndighetsåldern sänkas och barn som begått brott ska sättas i fängelse. Det meddelar regeringens samarbetspartier i en debattartikel på DN debatt den 5 juli där de presenterar en ny utredning. Vi förstår och delar den otrygghet som det dödliga våldet och skjutningarna skapar i vårt samhälle. Men regeringens förslag riskerar att bryta mot barns
Rädda Barnen välkomnar reformen som idag 26 juni presenteras för våldsutsatta som bor på skyddat boende, och ser det som nödvändiga steg för att stärka rättigheterna för barn på skyddat boende.
Polis och åklagare ska enligt lag utreda allvarliga brott mot barn inom 90 dagar, men många barn får vänta betydligt längre än så. Under perioden 2018 till 2022 har mer än vart tredje barn fått vänta mer än 90 dagar på beslut om åtal, vilket är den högsta siffran sedan 2011. Trots att många barn får vänta länge, är det dessutom färre förundersökningar som leder till åtal.
89 procent av svenska folket tror att förebyggande insatser är viktigare eller lika viktiga som straffrättsliga åtgärder, när det gäller att minska våldet i samhället. Bara 9 procent tror att straffrättsliga åtgärder är viktigast. Det visar en ny undersökning från Kantar Public som genomförts på uppdrag av Rädda Barnen.
Pandemin har påverkat barns liv världen över. När det var som värst drabbades 1,6 miljarder barn av skolstängningar. Redan innan pandemin gick drygt hälften av alla barn i Malawi ut grundskolan och 40 % av alla flickor giftes bort innan sin 18-årsdag. För att se till att fler barn kommer tillbaka till skolbänken startar vi, med stöd från Postkodlotteriet, upp projektet Catch Up Club i Malawi.
I dag släpper Rädda Barnen en rapport som jämför barnfattigdom i Europa. Sverige sticker ut på flera olika sätt. Vi har störst skillnad i barnfattigdom mellan inrikes- och utrikesfödda barn i Sverige av alla EU-länder. Vi ser också att det procentuellt är större risk att växa upp i barnfattigdom i Sverige jämfört med våra nordiska grannländer.
Rädda Barnen välkomnar flera viktiga reformer i budgeten, men ser också hur det saknas många stora förebyggande satsningar för att stärka barns rättigheter och förbättra barns uppväxtvillkor. Vi ser goda intentioner, men en budget som saknar helhetsgrepp i många avgörande frågor för att barn ska få en trygg uppväxt både i Sverige och i världen.
Rädda Barnen släpper i dag en rapport om barns erfarenheter och upplevelser av rasism i skolan. Tyvärr visar siffror att många barn bevittnar rasism i skolan. Barn med utländsk bakgrund är särskilt utsatta. Samtidigt uppger barn att vuxenvärlden behöver bli bättre på att agera och prata om rasism i skolan.
Idag lämnar vi in remissvaret på den utredning som kallas ”Lex Lilla Hjärtat”. Utredningens syfte var att stärka barnrättsperspektivet och barnets bästa i processen när vård enligt LVU ska upphöra. Tyvärr missar utredningen detta mål helt – förändringarna som föreslås kommer inte att leda till någon verklig förändring för barn i praktiken. Därför föreslår vi nu införandet av en barntjänst.
Allt fler barn och unga som hör av sig till vår stödchatt för hedersrelaterat våld och förtryck pratar om våld, bortgifte och den isolering som pandemin har tillfört. I vår nya rapport ”Allt jag inte får göra” delar vi unika vittnesmål från ungdomar under pandemin. – Pappa satte upp en hasp utanför min dörr. Så nu kan jag inte lämna rummet utan att någon öppnar för mig, säger Alice.
Rädda Barnen presenterar i dag tillsammans med Svenska Postkodlotteriet att vi kommer att starta en modern fältassistent som kan hjälpa barn och unga i gamingvärlden. Genom AI och samarbete med gamingbranschen kommer vi erbjuda stöd till barn och unga som upplever kränkningar, övergrepp och tidiga tecken på psykisk ohälsa inom spelvärlden och matcha dem till rätt stödinsatser.
I dag utsågs Lars Stjernkvist till ledamot i Rädda Barnen Välfärd AB. Lars Stjernkvist har en lång karriär av samhällsarbete, bland annat som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, partisekreterare och riksdagsledamot.
I dag skickar Rädda Barnen in remissvaret till socialtjänstutredningen. I vårt svar belyser vi att trots att utredningen har arbetats fram med goda intentioner är den inte tillräcklig för barn som far illa. I dag styrs socialtjänstens insatser av kommunens budget och inte av barnets behov. Därför behövs en ordentlig reform för att se till att barn kan få den hjälp de behöver.
Rädda Barnen har frågat 500 barn födda mellan 2007-2012 hur deras liv påverkats av pandemin. En stor majoritet säger att livet är annorlunda nu, framförallt yngre barn tycker att livet inte är sig likt. De allra flesta barn tycker att det sämsta med corona är att de inte får träffa mor- och farföräldrar och de längtar till att få träffa dem igen.
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.
Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld
-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.