Gå direkt till innehåll

Ämnen: Skola

Bilden är från vår Catch Up Club i Uganda

Nytt projekt i Malawi – ska hjälpa barn att återvända till skolbänken

Pandemin har påverkat barns liv världen över. När det var som värst drabbades 1,6 miljarder barn av skolstängningar. Redan innan pandemin gick drygt hälften av alla barn i Malawi ut grundskolan och 40 % av alla flickor giftes bort innan sin 18-årsdag. För att se till att fler barn kommer tillbaka till skolbänken startar vi, med stöd från Postkodlotteriet, upp projektet Catch Up Club i Malawi.

Nya siffror från Rädda Barnen: skillnad i barnfattigdom mellan inrikes- och utrikesfödda i Sverige är störst i EU

Nya siffror från Rädda Barnen: skillnad i barnfattigdom mellan inrikes- och utrikesfödda i Sverige är störst i EU

I dag släpper Rädda Barnen en rapport som jämför barnfattigdom i Europa. Sverige sticker ut på flera olika sätt. Vi har störst skillnad i barnfattigdom mellan inrikes- och utrikesfödda barn i Sverige av alla EU-länder. Vi ser också att det procentuellt är större risk att växa upp i barnfattigdom i Sverige jämfört med våra nordiska grannländer.

Starka vittnesmål från barn i hedersrelaterat våld och förtryck under pandemin

Starka vittnesmål från barn i hedersrelaterat våld och förtryck under pandemin

Allt fler barn och unga som hör av sig till vår stödchatt för hedersrelaterat våld och förtryck pratar om våld, bortgifte och den isolering som pandemin har tillfört. I vår nya rapport ”Allt jag inte får göra” delar vi unika vittnesmål från ungdomar under pandemin. – Pappa satte upp en hasp utanför min dörr. Så nu kan jag inte lämna rummet utan att någon öppnar för mig, säger Alice.

Nu startar Digifritids.se – en trygg plats för barn som saknar att leka med kompisar

Nu startar Digifritids.se – en trygg plats för barn som saknar att leka med kompisar

Corona-viruset påverkar barns möjlighet till fritid. Allt fler barn stannar hemma från skola och fritidsaktiviteter, samtidigt som de saknar kompisar och mor- och farföräldrar eller andra trygga vuxna. Många barn känner också en oro för familjens ekonomiska situation. För att kunna ge barn den fritid, stimulans och möjlighet att göra sin röst hörd som de har rätt till startar vi nu Digifritids.se.

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.