Rädda Barnen och Fryshuset går samman för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck
Rädda Barnen och Fryshuset startar projektet FREE för att öka medvetenheten om rättigheter och normer, och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.
Rädda Barnen och Fryshuset startar projektet FREE för att öka medvetenheten om rättigheter och normer, och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.
Rädda Barnen välkomnar reformen som idag 26 juni presenteras för våldsutsatta som bor på skyddat boende, och ser det som nödvändiga steg för att stärka rättigheterna för barn på skyddat boende.
Rädda Barnen har kommenterat betänkandet En ny ordning för asylsökandes boende, SOU 2022:64.
Rädda Barnen delar utredningens utgångspunkt att det finns ett behov av att ha ett flexibelt mottagningssystem som underlättar en snabb och effektiv asylprocess med den asylsökande i fokus. Vi anser också, i likhet med betänkandet, att en trygg bostadssituation är av största vikt för barn. Dock ifrågas
Det dödliga våldet kräver givetvis polisiära insatser, polis och rättsvårdande myndigheter behöver förutsättningar att utreda grova brott. Men frågan är bredare än så. Frågan är också barnrättslig, och handlar om alla barns rätt till likvärdiga trygga uppväxtvillkor, fritt från våld. Rädda Barnen ser därför med stor oro på frånvaron av politiska förslag som på riktigt säkerställer just detta.
I början av juni togs ett stort kliv i EU:s arbete för en ny gemensam asyl- och migrationspolitik. Förslagen kan väntas få stor påverkan på situationen för barn på flykt i Europa och Rädda Barnen vill därför kommentera de pågående förhandlingarna.
Polis och åklagare ska enligt lag utreda allvarliga brott mot barn inom 90 dagar, men många barn får vänta betydligt längre än så. Under perioden 2018 till 2022 har mer än vart tredje barn fått vänta mer än 90 dagar på beslut om åtal, vilket är den högsta siffran sedan 2011. Trots att många barn får vänta länge, är det dessutom färre förundersökningar som leder till åtal.
De flesta barn vet vilka regler som finns i vår fysiska miljö. Man ska exempelvis inte dyka på okänt vatten eller leka vid stora, trafikerade vägar. På samma sätt behöver barn regler i den digitala miljön. Rädda Barnens psykolog Hanna Thermaenius ger råd och tips kring barns surfande inför sommaren.
I en ny studie från Rädda Barnen med djupintervjuer med flickor på flykt i Nordafrika uppger en av tre att de själva utsatts för, eller bevittnat att andra flickor utsättas, för sexuella övergrepp eller andra former av könsbaserat våld under sin resa.
Rädda Barnen rekommenderar att regeringen genomför en remissrunda och en parlamentarisk process, så att berörda parter kan kommentera och dela med sig av sin expertis, innan regeringen fattar beslut om biståndsreformen. Sverige behöver bli bättre på att se och stötta barn. De lokala aktörerna måste få mer makt och handlingsutrymme i biståndet. Biståndet ska gå till dem som behöver det mest.
100 dagar efter jordbävningarna i södra Turkiet och norra Syrien riskerar nu ytterligare 665 000 syrier att drabbas av hunger. Ekonomin i de jordbävningsdrabbade områdena är slagen i spillror och antalet barn och mödrar som lider av undernäring når rekordnivåer.
Idag är det alltför många barn som inte får ta del av fritidshemmets verksamhet och det är viktigt att ändra på det. Därför är Rädda Barnen mycket positiva till förslagen i utredningen. Barns tillgång till organiserade fritidsaktiviteter är ojämlik i Sverige. Rätt till en meningsfull fritid gäller däremot alla barn.
Rädda Barnen har svarat på remissen Tryggare hem för barn (SOU 2022:71). Sammanfattningsvis ser Rädda Barnen att förslagen som presenteras är långt ifrån tillräckliga för att stärka barns rättigheter i föräldrabalken. Det behövs större och mer övergripande förändringar för att säkerställa att barn ses som rättighetsbärare i föräldrabalken.
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.
Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld
-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.