Ta elevhälsans uppdrag på allvar
Skolinspektionens rapport om elevhälsan visar att barn i grundskolan som mår dåligt sällan träffar en skolpsykolog. Skolorna saknar också ofta strategier för förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbete.
Skolinspektionens rapport om elevhälsan visar att barn i grundskolan som mår dåligt sällan träffar en skolpsykolog. Skolorna saknar också ofta strategier för förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbete.
Rädda Barnen tycker att det är positivt att frågan om lagliga och säkra vägar nu kommer upp på agendan. Däremot vill vi gärna ge en motbild till Anna Dahlbergs krönika i Expressen där hon menar att det är omöjligt att hitta lösningar.
I skrivelsen föreslår Finansdepartementet att skattereduktionen för gåvor till ideell verksamhet och det därmed sammanhängande förfarandet med godkännande av gåvomottagare, ska slopas den 1 januari 2016.
Medan tusentals människor flyr inbördeskrig, svält, förtryck och umbäranden, så ägnar sig såväl EU som EU:s medlemsländer åt att titta på, skriver Elisabeth Dahlin, Rädda Barnen. EU bör öppna gränspassagerna och återuppta räddningsaktionerna i Medelhavet.
Nedan finns valberedningens förslag till ny styrelse samt frågor och svar.
Rädda Barnen välkomnar betänkandets förslag om att förtydliga bestämmelserna om tilläggsbelopp som ska ge mer resurser till elever med särskilda behov.
Remissvar till betänkandet av nationella samordnaren mot våld i nära relationer SOU 2014:49.
Hanne Kjöller undrar om barns rättigheter handlar om att slippa äta fisk och tycker inte att vi engagerar oss tillräckligt i Yarafallet. Kampen för barns rättigheter är mer långsiktig än att handla om ett aktuellt rättsfall, men det finns en tydlig koppling till Yarafallet även om Kjöller inte ser den (eller inte vill se den).
De grupper som mer systematiskt inte får det stöd de har rätt till är framför allt elever utan synliga funktionsnedsättningar, elever som saknar diagnos och elever som saknar välutbildade och engagerade föräldrar som kan kräva sina barns rätt till stöd. Det skriver Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen och Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
Stockholmspolisen ska tredubbla sin insats i stadsdelarna Rinkeby och Tensta. 25 poliser ska bli 75 och syftet är att komma tillrätta med ungdomsbrottslighet i området. De flesta människor, vare sig man bor i en Stockholmsförort eller i Norrländsk glesbygd är positivt inställda till att mer görs för att bekämpa brottslighet. Men det räcker inte med fler poliser.
Barnkonventionen ska äntligen bli svensk lag. Stefan Löfven klargjorde detta i sin regeringsförklaring och tre ministrar skriver om ambitionen på Brännpunkt 19/10. Efter att i många år ha arbetat för den här frågan, välkomnar Rädda Barnen beskedet från regeringen.
Vi välkomnar Lina Stenbergs efterlysning av en levande debatt och en kraftsamling för att bryta barnfattigdomen i Sverige. Vi håller helt med henne om att frågan i allra högsta grad är relevant och allvarlig.
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.
Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld
-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.