Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen kommenterar regeringens höständringsbudget och budgetproposition för 2020
Rädda Barnen kommenterar regeringens höständringsbudget och budgetproposition för 2020

Pressmeddelande -

Rädda Barnen kommenterar budgetpropositionen för 2020

En procent av vårt välstånd ska fortsatt gå till att befria människor från fattigdom och förtryck men regeringen använder fortfarande pengar avsatta till bistånd till annat. I dag 18 september presenterade regeringen höständringsbudgeten och budgetproposition för 2020. Rädda Barnen ger ris och ros. 

I budgeten för 2020 ökar regeringen sin budget för internationellt bistånd med mer än en miljard. Anledningen till ökningen är att svensk ekonomi går bättre och regeringen följer principen om att en procent av BNI ska gå till bistånd.

– I en värld där det demokratiska utrymmet minskar, klimatförändringarna ökar och mer än 70 miljoner människor är på flykt välkomnar vi att Sveriges regering står upp för denna sedan länge överenskomna miniminivå för bistånd. Var femte barn växer upp i en konfliktzon, allt fler barn påverkas av klimatförändringarna och barn blir i större utsträckning måltavlor i krig i dag. Varje krona behövs, inte minst när andra regeringar drar ner på biståndet, säger Lise Bergh, ordförande för Rädda Barnen.

Rädda Barnen har i flera olika sammanhang kritiserat regeringens ökning av avskrivningar. Under 2020 kommer avskrivningar för flyktingmottagandet att fortsätta och kommer att uppgå till 2,35 miljarder.

– Avräkningarna måste fasas ut. Det är 2,35 miljarder som ska gå till att människor som drabbats av konflikt, naturkatastrofer eller extrem fattigdom men som istället stannar inom landets gränser, säger Lise Bergh.

Rädda Barnen noterar en avsaknad av större reformer i den ekonomiska familjepolitiken samtidigt som de ekonomiska klyftorna i befolkningen ökar. Det krävs större åtgärder än den höjning av barnbidraget som nyligen skedde. Att satsa på att föräldrar kommer i hållbar försörjning är inte tillräckligt, utan den ekonomiska familjepolitiken måste vara träffsäker för att alla barn ska få goda framtidsförutsättningar.

– Barnfamiljerna i störst ekonomisk utsatthet nås inte av de familjepolitiska satsningarna och vi hade velat se att regeringen satsade mer på att nå den gruppen. För att bekämpa barnfattigdom är det grundläggande att föräldrar kommer i arbete, men det innebär inte att man kan nedprioritera den ekonomiska familjepolitiken, säger Lise Bergh.

Rädda Barnen välkomnar propositionens satsning på arbetet mot psykisk ohälsa bland barn och unga. Vi ser att resursförstärkningar är nödvändiga både inom barn- och ungdomspsykiatrin och i primärvården för att komma till rätta med den psykiska ohälsan.

– Barn ska känna att deras välmående tas på allvar och att de får den hjälpen de behöver. Att stärka satsningarna på psykisk ohälsa bland barn och unga är ett bra första steg för att förbättra situationen för alla de barn i Sverige som mår psykiskt dåligt, avslutar Lise Bergh. 

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Oscar Nelson

Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

Relaterat innehåll

Vårbudgeten 2020: Mer resurser behövs för de barn som drabbas värst av Coronakrisen

Årets vårbudget kommer i en exceptionell tid. Pandemin slår hårt mot hela världen och mot hela samhället men drabbar inte alla lika. De mest utsatta är de som drabbas värst. Satsningar behöver särskilt göras med detta i åtanke. Rädda Barnen ser positivt på stöd till kommuner för ökad likvärdighet i skolan men ytterligare åtgärder för att skydda de mest utsatta barnen kommer att krävas framöver.

Rädda Barnen kommenterar höstbudgeten

Rädda Barnen kommenterar höstbudgeten

​En ambitiös höstbudget, men Rädda Barnen vill se ytterligare prioriteringar på barn i socioekonomisk utsatthet, speciellt eftersom barn drabbats hårt av pandemins konsekvenser. Däremot bibehåller regeringen och samarbetspartierna 1%-målet för biståndet, vilket har en stor effekt för barn världen över.

Vårbudgeten – ris och ros utifrån ett barnperspektiv

I dag presenterades regeringens vårbudget. Rädda Barnen uppskattar att regeringen uppmärksammar hur barn och unga drabbats särskilt hårt av pandemin men känner oro att det ekonomiska stödet till skolan inte är tillräckligt för att skapa en stor och hållbar effekt.

Rädda Barnen kommenterar budgetpropositionen 2022

Rädda Barnen kommenterar budgetpropositionen 2022

Rädda Barnen välkomnar flera viktiga reformer i budgeten, men ser också hur det saknas många stora förebyggande satsningar för att stärka barns rättigheter och förbättra barns uppväxtvillkor. Vi ser goda intentioner, men en budget som saknar helhetsgrepp i många avgörande frågor för att barn ska få en trygg uppväxt både i Sverige och i världen.

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.