Gå direkt till innehåll

Ämnen: Socialtjänst

Rädda Barnen svarar på remiss om ungdomskriminalitetsnämnder

Rädda Barnen svarar på remiss om ungdomskriminalitetsnämnder

Rädda Barnen har svarat på remiss angående utredningen ”En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga SOU 2024:30”.Rädda Barnen delar utredningens problembeskrivning kring den alarmerande situation där barn begår allvarliga brott. Däremot anser Rädda Barnen inte att inrättandet av en ny myndighet, Myndigheten för ungdomskriminalitetsnämnder är lösningen.

Rädda Barnen om den nya socialtjänstlagen

Rädda Barnen om den nya socialtjänstlagen

Tisdag den andra juli presenterade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall regeringens förslag om en ny socialtjänstlag. Rädda Barnen är mycket positiva till formuleringen att socialtjänsten ska arbeta tidigt och förebyggande. Fokuset på att socialtjänsten ska komma in tidigt för barn, unga och familjer och arbeta med tillgänglighet och tilltro är oerhört viktigt och något vi länge drivit

Rädda Barnen svarar på remiss ”För barn och unga i samhällsvård SOU 2023:66

Rädda Barnen svarar på remiss ”För barn och unga i samhällsvård SOU 2023:66

Rädda Barnen tillstyrker samtliga förslag i utredningen. Rädda Barnen anser att utredningens samlade förslag bidrar till en förbättrad samhällsvård och avsevärt stärkta möjligheter för barn i samhällsvård att förverkliga sina rättigheter, samt ett ökat handlingsutrymme att utkräva ansvar när deras rättigheter kränks. Det är en gedigen utredning som Rädda Barnen tror och hoppas kommer täppa till fa

Lex Lilla Hjärtat: Nu får det var slut med små förslag på stora problem – Sverige behöver en barntjänst

Lex Lilla Hjärtat: Nu får det var slut med små förslag på stora problem – Sverige behöver en barntjänst

Idag lämnar vi in remissvaret på den utredning som kallas ”Lex Lilla Hjärtat”. Utredningens syfte var att stärka barnrättsperspektivet och barnets bästa i processen när vård enligt LVU ska upphöra. Tyvärr missar utredningen detta mål helt – förändringarna som föreslås kommer inte att leda till någon verklig förändring för barn i praktiken. Därför föreslår vi nu införandet av en barntjänst.

​Brott mot barn: polis och åklagare följer inte lagen

​Brott mot barn: polis och åklagare följer inte lagen

Fortfarande råder brister och stora skillnader runt om i landet när det gäller utredningstiden för våldsbrott mot barn. En ny rapport från Rädda Barnen granskar handläggningstiderna i landets åklagarkammare för brott mot barn. I drygt en tredjedel av fallen lyckas inte åklagarkamrarna utreda inom de lagstadgade 90 dagarna.

Hur pratar vi med barn om sexuella övergrepp?

Hur pratar vi med barn om sexuella övergrepp?

En undersökning som Novus gjort på uppdrag av Rädda Barnen visar att nio av tio föräldrar tycker att det är viktigt att prata med barn om kroppen och gränser vid fysisk kontakt. Rädda Barnen har därför skrivit handboken Stopp! Min kropp! med tips och råd för föräldrar om att prata med barn om kroppen, gränser och sexuella övergrepp.

Sverige måste bli bättre på att stödja våldsutsatta barn

Sverige måste bli bättre på att stödja våldsutsatta barn

En ny rapport från Rädda Barnen visar att stödet till våldsutsatta barn har blivit betydligt bättre sedan de första Barnahusen kom till Sverige 2005. Antalet Barnahus har ökat mycket snabbt och idag har 164 av landets 290 kommuner ett Barnahus. Ytterligare 23 kommuner har långt gångna planer på att starta. Men 103 kommuner har inget Barnahus. Kvaliteten på de som finns varierar kraftigt.

Sociala skyddsnätet för barn: stora kommunala skillnader

Sociala skyddsnätet för barn: stora kommunala skillnader

Rädda Barnen har i en ny nationell kartläggning undersökt det förebyggande stödet för barn och unga i utsatta situationer. Rädda Barnen vill se en lagstiftad garantinivå för det sociala skyddsnätet för barn. I garantinivån ska det ingå familjecentraler, ungdomsmottagningar, en väl fungerande elevhälsovård och en uppsökande socialtjänst med stödgrupper och krissamtal.

Handläggningstiderna för våldsutsatta barn fortsatt långa

Handläggningstiderna för våldsutsatta barn fortsatt långa

Rädda Barnen släpper idag en ny rapport om polis och åklagares handläggningstider vid vålds- och sexualbrott mot barn. Från polisanmälan till fällande dom kan det ta flera år, något som strider både mot barnkonventionen och svensk lagstiftning. För att komma tillrätta med situationen krävs en lagskärpning.

Ny skrift om vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Ny skrift om vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Rädda Barnen lanserar i dag skriften "På marginalen" som innehåller barn och ungas egna röster om hur det kan vara att växa upp i en familj som har det dåligt ställt i Sverige. Skriften synliggör och visar hur verkligheten kan se ut för det enskilda barnet – bakom siffror, tabeller och diagram.

Slagna barn får inte hjälp av sjukvården

Slagna barn får inte hjälp av sjukvården

Barn som blir slagna eller utsatta för sexuella övergrepp får inte den behandling de har rätt till, det visar rapporten Våldsutsatta barn inom hälso- och sjukvården. Kritik och förslag från Rädda Barnen. Hälso- och sjukvården har bristande kunskaper om våld mot barn och missar ofta att anmäla till socialtjänst.

Ny undersökning om barn som rymmer eller kastas ut hemifrån

Rädda Barnens nya studie ”Tillfälligt uppbrott – unga berättar” är baserad på nio djupintervjuer med ungdomar som har erfarenhet av tidiga och hastiga uppbrott från sina familjer. För samtliga gäller att samhällets stöd kunde ha varit mycket bättre.

Sverige bryter mot Barnkonventionen

Sverige bryter mot Barnkonventionen

Barnfattigdomen ökar igen. Under 2008 levde 220 000 barn i fattigdom – det vill säga 11,5 procent av alla barn i Sverige. Idag släpper Rädda Barnen sin åttonde rapport om barnfattigdomen. Analysen är att Sverige inte tar Barnkonventionen på allvar. Rädda Barnen menar att det nu krävs ett nationellt grepp om frågan.

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.