Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Stärk barns rätt till en trygg barndom- fri från våld

Stärk barns rätt till en trygg barndom- fri från våld

Det dödliga våldet kräver givetvis polisiära insatser, polis och rättsvårdande myndigheter behöver förutsättningar att utreda grova brott. Men frågan är bredare än så. Frågan är också barnrättslig, och handlar om alla barns rätt till likvärdiga trygga uppväxtvillkor, fritt från våld. Rädda Barnen ser därför med stor oro på frånvaron av politiska förslag som på riktigt säkerställer just detta.

Ny rapport från Rädda Barnen: Barn utsatta för allvarliga brott får vänta länge på utredning

Ny rapport från Rädda Barnen: Barn utsatta för allvarliga brott får vänta länge på utredning

Polis och åklagare ska enligt lag utreda allvarliga brott mot barn inom 90 dagar, men många barn får vänta betydligt längre än så. Under perioden 2018 till 2022 har mer än vart tredje barn fått vänta mer än 90 dagar på beslut om åtal, vilket är den högsta siffran sedan 2011. Trots att många barn får vänta länge, är det dessutom färre förundersökningar som leder till åtal.

För alla barn som befinner sig på nätet i sommar: Simma lugnt och surfa tryggt

För alla barn som befinner sig på nätet i sommar: Simma lugnt och surfa tryggt

De flesta barn vet vilka regler som finns i vår fysiska miljö. Man ska exempelvis inte dyka på okänt vatten eller leka vid stora, trafikerade vägar. På samma sätt behöver barn regler i den digitala miljön. Rädda Barnens psykolog Hanna Thermaenius ger råd och tips kring barns surfande inför sommaren.

Rädda Barnen kommenterar: Regeringens reformagenda för svenskt bistånd

Rädda Barnen kommenterar: Regeringens reformagenda för svenskt bistånd

Rädda Barnen rekommenderar att regeringen genomför en remissrunda och en parlamentarisk process, så att berörda parter kan kommentera och dela med sig av sin expertis, innan regeringen fattar beslut om biståndsreformen. Sverige behöver bli bättre på att se och stötta barn. De lokala aktörerna måste få mer makt och handlingsutrymme i biståndet. Biståndet ska gå till dem som behöver det mest.

Rädda Barnen distribuerar bland annat hygienkit samt presenningar och filtar, till jordbävningsdrabbade regioner i Turkiet och Syrien.

Hungerkris i Syrien efter jordbävningarna

100 dagar efter jordbävningarna i södra Turkiet och norra Syrien riskerar nu ytterligare 665 000 syrier att drabbas av hunger. Ekonomin i de jordbävningsdrabbade områdena är slagen i spillror och antalet barn och mödrar som lider av undernäring når rekordnivåer.

Reformen skulle förstärka alla barns rätt till en meningsfull fritid

Reformen skulle förstärka alla barns rätt till en meningsfull fritid

Idag är det alltför många barn som inte får ta del av fritidshemmets verksamhet och det är viktigt att ändra på det. Därför är Rädda Barnen mycket positiva till förslagen i utredningen. Barns tillgång till organiserade fritidsaktiviteter är ojämlik i Sverige. Rätt till en meningsfull fritid gäller däremot alla barn.

Mer behövs för att stärka barns rättigheter i föräldrabalken

Mer behövs för att stärka barns rättigheter i föräldrabalken

Rädda Barnen har svarat på remissen Tryggare hem för barn (SOU 2022:71). Sammanfattningsvis ser Rädda Barnen att förslagen som presenteras är långt ifrån tillräckliga för att stärka barns rättigheter i föräldrabalken. Det behövs större och mer övergripande förändringar för att säkerställa att barn ses som rättighetsbärare i föräldrabalken.

Rädda Barnen och Bris kommenterar att regeringens förslag om ytterligare skärpta straff för vapenbrott saknar en barnrättslig analys.

Bris och Rädda Barnen: Regeringen behöver tänka längre än straffskärpningar

Idag har Ekot rapporterat om att sprängningar drabbar barn, och riskerar att påverka såväl barns psykiska som fysiska hälsa. Samtidigt går regeringen ut i en pressträff och presenterar förslag som handlar om ytterligare skärpta straff för vapenbrott och understryker deras andra initiativ såsom förslag om visitationszoner. Det dödliga våld som sker drabbar många människor, inte minst barn, och mång

Rädda Barnen kommenterar: Sverige måste investera i barns rättigheter

Rädda Barnen kommenterar: Sverige måste investera i barns rättigheter

Sverige befinner sig i en tuff ekonomisk tid med ökad fattigdom för barn och deras familjer. Berättelserna om familjer som riskerar att vräkas, eller som inte längre har råd med mat och kläder är just nu många. Till det hör en omvärld som nu präglas av hunger, klimatkris, krig och konflikt.

Åtstramad anhöriginvandring ger sämre förutsättningar för att säkerställa barns rättigheter

Åtstramad anhöriginvandring ger sämre förutsättningar för att säkerställa barns rättigheter

Rädda Barnen har fått möjlighet att kommentera regeringens förslag Vissa skärpta villkor för anhöriginvandring och begränsade möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl. Rädda Barnen är överlag kritisk till de förslag som framförs, då de innebär sämre förutsättningar för att säkerställa barns rättigheter enligt barnkonventionen. Det är utifrån bestämmelserna i barnkonventionen och vår

Visa mer

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.