Rädda Barnen kommenterar regeringsförklaringen oktober 2022
Rädda Barnen kommenterar regeringsförklaringen 2022.
Rädda Barnen kommenterar regeringsförklaringen 2022.
Ju längre in i valrörelsen vi kommit desto fler förslag har vi fått se som kränker så väl barns som föräldrars rättigheter, bygger på felaktiga uppfattningar om verkligheten och som inte är grundade vedertagen kunskap och evidens. Förslagen berör i högsta grad vardagen och tryggheten för de barn, unga och familjer som lever i störst utsatthet i Sverige.
Rädda Barnen har många års erfarenhet, såväl i Sverige som internationellt, av att möta barn och vuxna som flytt från krig. Det är fantastiskt att se hur många som engagerar sig i mottagandet för att på olika sätt ge stöd till barn och deras familjer. Rädda Barnen vill sprida viktig kunskap om hur vuxna kan göra en avgörande skillnad genom att ge krisstöd till barn, oavsett om det handlar om barn
Rädda Barnen ser den europeiska barngarantin som en framgång för arbetet med barns rättigheter. Den ligger väl i linje med såväl målen i FN:s konvention om barnets rättigheter som FN:s globala mål i Agenda 2030. Syftet med barngarantin är att förebygga och bekämpa social utsatthet, genom att garantera att barn har tillgång till en uppsättning grundläggande samhällstjänster. Vi ser att regeringens
Rädda Barnen har besvarat remissen på DS 2021:13 nationell plan för trygghet och studiero och kommenterar bland annat förslagen kring barns möjlighet att föra fram klagomål i skolan.
Rädda Barnen har lämnat in ett yttrande över regeringens förslag på mindre lättnader i gymnasieregelverket. Det berör de ungdomar som kom till Sverige som ensamkommande barn 2015 och som omfattas av den så kallade gymnasielagen. I dagsläget ställs höga krav på att hitta långvarig anställning inom sex månader efter avklarade studier. Det är svårt för vilken student som helst, särskilt för en grupp
Tre unga killar kom till Sverige efter att ha flytt krigets Afghanistan. De hade drömmar om ett tryggt liv, men väl framme väntar år av svår stress och tunga beslut. Tillfälligheter formar deras öden olika, och idag lever de utspridda över världen. Det handlar Rädda Barnen Dokumentärs nya poddavsnitt om.
Det en djupt beklagligt att barn inte nämns över huvud taget i utrikesdeklarationen. Inte ens Sveriges arbete för barn i konflikt lyfts, så tyvärr är barnperspektivet ännu mer frånvarande i år än tidigare år. 2020-talet kan bli ett förlorat årtionde för barn vars rätt till liv, skolgång och hälsa hotas av pandemin och klimatkrisen. De barn som faller offer för pandemin behöver hjälp akut.
72 miljoner barn lever nära (5 mil eller närmare) en konfliktzon där det rapporteras om sexuella brott mot barn utförda av militära grupper. Det betyder att 1 av 6 barn som lever i krig riskerar att utsättas. Det rapporteras i en ny rapport från Rädda Barnen idag.
Idag släpper Riksidrottsförbundet en rapport som granskar arbetet kring sexuella övergrepp inom de tio största svenska förbunden inom barn- och ungdomsidrott. Rapporten avslutas med ett antal rekommendationer riktade till idrottsrörelsen, och det fortsatta arbetet med att skapa trygga idrottsmiljöer.
Rädda Barnen har beretts tillfälle att yttra sig över den kompletterande promemorian till betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54). Det är utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter och vår långa och breda erfarenhet av att möta barn, unga och familjer på flykt som vi ger följande synpunkter på utredningens förslag.
Det är idag 5 år sedan världens ledare enades om ett nytt klimatavtal i Paris. Parisavtalet representerar en viktig milstolpe i strävan efter att begränsa den globala uppvärmningen. De senaste fem åren har emellertid präglats av både fram- och motgångar.
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.
Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld
-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.