Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Rädda Barnen kommenterar: Regeringens reformagenda för svenskt bistånd

    Rädda Barnen kommenterar: Regeringens reformagenda för svenskt bistånd

    Rädda Barnen rekommenderar att regeringen genomför en remissrunda och en parlamentarisk process, så att berörda parter kan kommentera och dela med sig av sin expertis, innan regeringen fattar beslut om biståndsreformen. Sverige behöver bli bättre på att se och stötta barn. De lokala aktörerna måste få mer makt och handlingsutrymme i biståndet. Biståndet ska gå till dem som behöver det mest.

  • Reformen skulle förstärka alla barns rätt till en meningsfull fritid

    Reformen skulle förstärka alla barns rätt till en meningsfull fritid

    Idag är det alltför många barn som inte får ta del av fritidshemmets verksamhet och det är viktigt att ändra på det. Därför är Rädda Barnen mycket positiva till förslagen i utredningen. Barns tillgång till organiserade fritidsaktiviteter är ojämlik i Sverige. Rätt till en meningsfull fritid gäller däremot alla barn.

  • Mer behövs för att stärka barns rättigheter i föräldrabalken

    Mer behövs för att stärka barns rättigheter i föräldrabalken

    Rädda Barnen har svarat på remissen Tryggare hem för barn (SOU 2022:71). Sammanfattningsvis ser Rädda Barnen att förslagen som presenteras är långt ifrån tillräckliga för att stärka barns rättigheter i föräldrabalken. Det behövs större och mer övergripande förändringar för att säkerställa att barn ses som rättighetsbärare i föräldrabalken.

  • Rädda Barnen och Bris kommenterar att regeringens förslag om ytterligare skärpta straff för vapenbrott saknar en barnrättslig analys.

    Bris och Rädda Barnen: Regeringen behöver tänka längre än straffskärpningar

    Idag har Ekot rapporterat om att sprängningar drabbar barn, och riskerar att påverka såväl barns psykiska som fysiska hälsa. Samtidigt går regeringen ut i en pressträff och presenterar förslag som handlar om ytterligare skärpta straff för vapenbrott och understryker deras andra initiativ såsom förslag om visitationszoner. Det dödliga våld som sker drabbar många människor, inte minst barn, och mång

  • Rädda Barnen kommenterar: Sverige måste investera i barns rättigheter

    Rädda Barnen kommenterar: Sverige måste investera i barns rättigheter

    Sverige befinner sig i en tuff ekonomisk tid med ökad fattigdom för barn och deras familjer. Berättelserna om familjer som riskerar att vräkas, eller som inte längre har råd med mat och kläder är just nu många. Till det hör en omvärld som nu präglas av hunger, klimatkris, krig och konflikt.

  • Åtstramad anhöriginvandring ger sämre förutsättningar för att säkerställa barns rättigheter

    Åtstramad anhöriginvandring ger sämre förutsättningar för att säkerställa barns rättigheter

    Rädda Barnen har fått möjlighet att kommentera regeringens förslag Vissa skärpta villkor för anhöriginvandring och begränsade möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl. Rädda Barnen är överlag kritisk till de förslag som framförs, då de innebär sämre förutsättningar för att säkerställa barns rättigheter enligt barnkonventionen. Det är utifrån bestämmelserna i barnkonventionen och vår

  • Tilläggsbidraget inom bostadsbidraget är ett viktig stöd till barnfamiljer med låg inkomst

    Tilläggsbidraget inom bostadsbidraget är ett viktig stöd till barnfamiljer med låg inkomst

    Rädda Barnen har fått möjlighet att kommentera regeringens förslag om Tillfälligt tilläggsbidrag till barnfamiljer inom bostadsbidraget med anledning av ökade levnadsomkostnader. Rädda Barnen har länge arbetat med barn som lever i socioekonomisk utsatthet och anser att det behövs en långsiktig ambition gällande åtgärder mot barnfattigdom. Bland annat behövs det fler familjepolitiska satsningar för

  • Rädda Barnen kommenterar: Regeringen och SD:s förslag om att vräka familjer kränker barns rättigheter

    Rädda Barnen kommenterar: Regeringen och SD:s förslag om att vräka familjer kränker barns rättigheter

    Barn används fortfarande som ett slagträ i debatten om våld, otrygghet och kriminalitet. Rädda Barnen uppmanar återigen samtliga partier i riksdagen att inför varje förslag och utspel ta avstamp i vår barnrättsbaseradechecklista. Förslag som kränker barns rättigheter, som inte bygger på kunskap och evidens utifrån barns verklighet, är aldrig en hållbar lösning på samhällsproblem.

  • Rädda Barnen kommenterar: Barns rättigheter nämns inte i utrikesdeklarationen

    Rädda Barnen kommenterar: Barns rättigheter nämns inte i utrikesdeklarationen

    Barn uteblev helt från regeringens utrikespolitiska deklaration. Frånvaron av barn som grupp i årets utrikesdeklaration visar att regeringen inte tar situationen för världens barn på tillräckligt stort allvar. Sverige har en skyldighet att leva upp till barnkonventionen, även inom utrikespolitiken.

  • Rädda Barnen kommenterar – FN:s rekommendationer till Sverige om hur barnets rättigheter kan stärkas

    Rädda Barnen kommenterar – FN:s rekommendationer till Sverige om hur barnets rättigheter kan stärkas

    Igår, den 9 februari, kom FN:s kommitté för barnets rättigheter (FN:s barnrättskommitté) med sina rekommendationer (så kallade Concluding Observations) om hur Sverige har arbetat med att säkerställa barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen och vilka utmaningar som kvarstår. Detta är sjätte gången som Sverige granskas, och Rädda Barnen kan konstatera att även om Sverige har kommit långt

  • Rädda Barnen: Trygghetspaket riskerar att få motsatt effekt

    Rädda Barnen: Trygghetspaket riskerar att få motsatt effekt

    Rädda Barnen har tagit del av de förslag som idag presenterats av regeringen för att förhindra och förebygga organiserad brottslighet, otrygghet och dödligt våld. Rädda Barnen vill inledningsvis understryka att dessa problem är oerhört allvarliga och oroväckande. Däremot saknar Rädda Barnen ett tydligt barnrättsligt perspektiv på såväl problemanalysen som de förslag som presenteras.

Visa mer